Відомий юрист розповів, чому евакуйовані українці не є біженцями, і що таке "тимчасовий захист". Стане в нагоді всім, хто збирається перетнути кордон.

На акаунті The Village в соціальній мережі Instagram опублікували важливі поради юриста українцям, які були змушені покинути рідний дім.

Повідомляється, що українці, які евакуюються через війну можуть отримати тимчасовий захист в європейських країнах, і про це йдеться в рішенні Ради Європейського Союзу.

Тобто, вони не повинні подавати індивідуальні заявки для того, щоб отримати притулок. У них є право на житло, роботу, медичну допомогу, а також освіту.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

На кордоні з Польщею, скріншот: Youtube
На кордоні з Польщею, скріншот: Youtube

Біженець - особа, яка не є громадянином певної країни. Особи, які потребують тимчасового захисту - іноземці та особи без громадянства, які змушені масово шукати захисту в іншій країні.

Статус біженця має індивідуальний характер, а ось підстави для отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту має зовнішній характер. Серед них і агресія, Окупація, громадянська війна і так далі.

"Черги на кордоні, скріншот
"Черги на кордоні, скріншот

До слова, рішення Ради Європейського Союзу поширюється і на громадян, які прибули в іншу країну до початку агресії, а це 24 лютого.

Тимчасовий захист діє протягом року, і даний період можуть автоматично продовжити ще на півроку, максимум два рази. Якщо ситуація в Україні стане кращою, то механізм достроково буде припинений. На даний момент максимальний термін тимчасового захисту діє три роки.

Можуть їхати громадяни в ту країну, де їм зручніше буде знайти місце проживання. Кожен має право вирішувати сам, отримувати йому статус біженця, або ж ні.

Кордон, фото: скріншот з відео
Кордон, фото: скріншот з відео

Якщо ви зібралися евакуюватися, з собою потрібно взяти наступний перелік документів:

  • Паспорт внутрішній і закордонний;
  • Свідоцтво про народження, а також про шлюб;
  • Диплом про освіту;
  • Медичні карти;
  • Акти на землю, нерухомість.

Нагадаємо, як працюватиме гуманітарний коридор із Сум

Раніше повідомлялося, що більшу половину міста утримують воїни ЗСУ: російських військових там майже немає

Також, матері в РФ почали ставити неприємні запитання своїм губернаторам.