Журналісти розшукали в архіві угоду між Кабінетом міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом РФ за керівництва Володимира Путіна.

Журналісти проєкту "Схеми" з Радіо Свобода знайшли докази того, що Росія обстрілює Україну крилатими ракетами Х-55, які офіційний Київ передав Москві в межах угоди між Кабміном і урядом РФ в 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ.

Крилаті ракети Х-55. Фото: Схеми
Крилаті ракети Х-55. Фото: Схеми

Журналісти розшукали в архіві угоду між Кабінетом міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом РФ за керівництва Володимира Путіна, підписану в Ялті 1999 року. За нею, Київ передав Москві вісім важких бомбардувальників Ту-160 і три Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55. За це Росія компенсувала Україні борг за російський газ – на суму 275 мільйонів гривень.

Крилаті ракети Х-55. Фото: Схеми
Крилаті ракети Х-55. Фото: Схеми

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Разом з угодою журналісти отримали список з усіма номерами переданих ракет і співставили з номерами Х-55, якими Росія обстрілювала Україну після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Зазначають, що в Радянському союзі ракету Х-55 створювали винятково як носій ядерного боєзаряду. У Генштабі ЗСУ повідомляли, що "Росія виснажує українську систему протиповітряної оборони ракетами Х-55, які не несуть вибухонебезпечної бойової частини". Ці ракети, стверджують у відомстві, небезпечні через свою кінетичну енергію і залишки палива, що вибухають.

Нагадаємо, ми писали, що Віктор Андрусів пояснив, коли закінчиться війна: від чого все залежить.

Як повідомляв "Знай.ua", військові просять припинити годувати українців позитивом про війну.

Також "Знай.ua" інформував, ГУР МО зібрало добрий "врожай": після успішних атак є шанс загнати російський флот у Новоросійськ та Туапсе.