Військовослужбовець Британської армії, який зник безвісти протягом шести місяців, брав участь у повномасштабній війні в Україні.

Незабаром його утримали під вартою після того, як суддя вирішив, що його дії загрожували залученням Великобританії до збройного конфлікту з РФ. Про це повідомляє Mirror.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Олександр Гармс-Ріцці перебував в Естонії, коли раптом зник зі складу операції НАТО під назвою "Кабрит" і відправив своїй частині повідомлення, в якому визнав, що перетнув кордон, щоб приєднатися до ЗСУ.

На військовому судовому процесі було заявлено, що 21-річний хлопець порушив наказ, створивши загрозу безпеці та у разі його захоплення "потенційну шкоду... важко було б переоцінити".

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Суддя-прокурор Даррен Рід засудив Гармс-Ріцці на 12 місяців у військовій в'язниці, заявивши: "Наказ не їхати в Україну не міг бути чіткішим. Цей наказ був виданий для захисту британських сил і держави від залучення до конфлікт".

На судовому засіданні було повідомлено, що військовослужбовець, який вільно володіє російською мовою, був розгорнутий в Естонії в листопаді 2021 року разом зі своєю частиною в рамках операції НАТО "Кабрит" та підвищеної присутності НАТО в регіоні.

Гармс-Ріцці пішов у відпустку у березні 2022 року і за два тижні не повернувся, заявили в суді.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Коли його частини вдалося зв'язатися з ним, військовослужбовець, який проживав до 12 років і мав українських друзів, визнав, що він поїхав на війну. Його мати є російською. Він володіє російською та італійською мовами.

Під час допиту він сказав, що поїхав на допомогу українському народу. Він сказав, що не формально реєструвався, але отримував гроші від українського уряду. Прокуратура не знайшла цього доказів.

Нагадаємо, ці події стануть кінцем війни в Україні: таролог розповіла, що чекає на нашу країну в найближчому майбутньому

Як повідомляв "Знай.ua", "літаки бережуть життя": воїн ЗСУ пояснив, навіщо Україні потрібні десятки західних F-16

Знай.uа писав, зарплату не платять, їсти не дають ще й "обнулюють": російські війська бунтують на передовій