Завод "Азовсталь" став справжнім щитом не тільки для Маріуполя, а й для всієї України. Бійці, які його захищали, назавжди залишаться героями для нашої країни.

Не дивлячись на те, що влада рф намагається зробити вигляд, що Україні плювати на окуповані території, але кожен раз всі ми переконуємося в тому, що це не так, і головне керівництво країни зробить все, щоб врятувати кожного військового або цивільного з пазурів росіян, а також повернути кожен клаптик землі, який вони заграбастали своїми лапами.

Зараз стала відома історія льотчиків, які відправлялися на "Азовсталь", щоб забрати поранених і доставити ліки з необхідним продовольством для військових і цивільних, які ховалися в підземеллях заводу, поки росіяни бездушно його обстрілювали.

Азовсталь. Фото: Telegram
Азовсталь. Фото: Telegram

Пілот розповів в інтерв'ю, розміщеному на сторінці Сухопутних військ ЗСУ в Facebook про те, як проходили ці бойові вильоти на межі фантастики. Обличчя героя було приховано, а голос змінено.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Була секретна операція, часу на з'ясування всіх нюансів було небагато для самого екіпажу. ГУР давали за невеликий проміжок часу багато інформації і розвідданих. У когось була доба, у когось тиждень на підготовку, а у когось були лічені години",- згадує чоловік.

За словами пілота, доставка вантажу здійснювалася в глиб позицій противника на території понад 100 км і супроводжувалася дуже щільною протиповітряною обороною окупантів.

"Згідно з усіма математичними розрахунками це було майже неможливо виконати, але практика показала, що це можливо виконати, і ми виконували. Тільки в зоні посадки було три різних ракетно-зенітних комплекси, які перекривали зону посадки і зону ураження",- розповідає пілот.

Пілот на "Азовсталі", скріншот
Пілот на "Азовсталі", скріншот

Український військовий також розповів, що пілоти намагалися пройти зону ураження ППО і не заходити в неї. Але були ситуації, в яких це було неможливо зробити. Зокрема, при доставці вантажу та евакуації поранених з Маріуполя.

За його словами, льотчики розуміли, на який ризик йдуть.

"Командувач сказав так: У скільки життів цивільних ви оцінюєте своє життя, екіпаж? Скільки людей має загинути, щоб ви зрозуміли, що ваше життя цього варте? І ми всі розуміли, що там відбувається, що у людей там не було навіть ліки, що не було боєприпасів, це було вкрай необхідно зробити, саме тому всі йшли на цей ризик",- додав пілот.

Пілот рятував поранених з "Азовсталі", скріншот з відео
Пілот рятував поранених з "Азовсталі", скріншот з відео

Але, звичайно ж, були і випадки, коли росіянам вдавалося збити наших хлопців. Одного разу пілот віз на борту 20 поранених і потрапив під обстріл. У вертоліт потрапила ракета і один двигун перестав працювати. Другий же літак збили і весь екіпаж загинув.

"Я знав, що якщо ми сядемо в поле, то як їх забирати, як їх евакуювати. Потрібен був інший вертоліт. А це вже незапланована операція, і це було неможливо. На жаль, інший вертоліт, який йшов позаду, йому пощастило менше, весь екіпаж загинув".

Нагадаємо, що Володимир Зеленський розповів, чи будуть ЗСУ обстрілювати території агресорів за допомогою американської зброї.

Раніше ми повідомляли, що мобілізовані бойовики з "ДНР" скаржаться на погане ставлення росіян до них.