Відомий український політолог Юрій Романенко знову вирішив висловитися про російське вторгнення на чужі землі. У чому ж насправді різниця між Росією і Україною.

Нова публікація була опублікована в Telegram-каналі експерта, де той регулярно висловлюється на актуальні теми.

Цього разу він прочитав пост російського економіста Владислава Іноземцева, зміст якого був наступним:

"Протягом багатьох років Україна малювалася в Росії як повна протилежність нашій країні. Шоколадні магнати або Паяци проти "серйозного" президента. Власне, така фантазійна картина багато в чому і зумовила початок війни: так як Росія "за визначенням" являє собою найкращу модель, її убоге alter ego не могло чинити серйозного опору. Однак реальність видалася зовсім іншою".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Після його прочитання, у Юрія Романенка з'явилося відразу кілька питань. По-перше, він вважає, що російська "боротьба з олігархами" не зробила країну сильнішою за ту, в якій ні заправляють усім, чим можна, і виймають "з рукава" нових президентів з тією ж легкістю, з якою в колишній Росії легітимізували старих. Однак, на відміну від Росії, у нас збереглася свобода преси, а також політичної діяльності.

Далі політолог зазначив, що Росія повністю зараз залежить від Кремля, а ось в Україні все зовсім інакше. Навіть керівників ОДА обирає Місцеве самоврядування. Щось подібне існувало і у них в 90 - х, але, все це в минулому.

Юрій Романенко, фото: Instagram
Юрій Романенко, фото: Instagram

"Зараз цього немає - і чи зможуть міняються як пішаки губернатори впоратися з можливими серйозними викликами, якщо такі раптом підуть?"- каже Юрій Романенко.

І третє. Війна продемонструвала внутрішню єдність українців. У країні навіть повернулося понад 300 тисяч чоловіків, які працювали і жили в інших країнах. Все для того, щоб захистити свою країну. Такого в Росії ніколи не буде, і при першій же можливості вони почнуть все бігти, і шукати винних. Хоча, винні вони самі.

"Інакше кажучи, головне питання, яке зараз не може не виникати, полягає в тому, наскільки виправданим був той варіант виходу з 1990-х, який віддала перевагу Росія? Чи не виявилася в підсумку Україна, нібито поступається Росії мало не за всіма показниками, більш вдалою в своєму пострадянському і посткомуністичному транзиті? По-моєму, не відповівши на це питання, взагалі безглуздо говорити про перспективи обох наших країн..." - підсумував експерт.

Юрій Романенко
Юрій Романенко

Нагадаємо, що експерт дав оцінку каденції першого президента України Леоніда Кравчука

Раніше повідомлялося, що Юрій Романенко показав кілометрові черги з фур, що везуть продукти і гуманітарку в Україну: не пропускають на митниці

Також, Юрій Романенко розповів, навіщо росіяни підпалюють свої підприємства