Росія змушує тисячі трудових мігрантів та іноземних студентів воювати проти України, погрожуючи депортацією чи відмовою у продовженні віз. Про це раніше повідомив Bloomberg із посиланням на європейських чиновників.

Африканців, наприклад, затримували та ставили перед вибором: або депортація, або участь у бойових діях.

Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив, що близько 30 тисяч мігрантів, які нещодавно отримали російське громадянство, не стали на військовий облік. Третина з них уже відправили на фронт до України.

Серед таких людей виявився 21-річний хлопець із Шрі-Ланки. Він розповів, що був змушений вступити до російської армії, щоб легалізуватися в країні.

Іноземці в рф/ фото: Bloomberg
Іноземці в рф/ фото: Bloomberg

Популярні новини зараз
Без нафти все розвалиться, включаючи літаки: експерт пророкує швидкий крах економіки росії Після 30 звернень до поліції українка зарізала чоловіка-ґвалтівника: що сказав суд Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні Колекціонери змагатимуться за ці 50 копійок: у вашому гаманці може бути скарб на тисячі гривень
Показати ще

Раніше він працював на м'ясокомбінаті, після нелегально в Москві, поки не дізнався від знайомого, що участь в армії може допомогти йому та його батькам отримати російські паспорти. Йому обіцяли, що він не потрапить на фронт, а лише допомагатиме. Хлопець підписав контракт, отримав першу виплату 2000 доларів і обіцянку зарплати 2300 доларів.

Але за два місяці служби його відправили на передову до Донецька. Він спробував повернутися до Шрі-Ланки, але командир пригрозив в'язницею на 15 років за втечу. У результаті, потрапивши на фронт, його поранили і захопили в полон українські військові.

Іноземці в рф / фото: Bloomberg
Іноземці в рф / фото: Bloomberg

Інший приклад – 35-річний непалець, який пішов на це через злидні. У Непалі він працював таксистом і заробляв близько 400 доларів на місяць – недостатньо, щоб утримувати сім'ю. Почувши від друзів про можливість заробити великі гроші у Росії, він поїхав туди у жовтні 2023 року.

Підписавши річний контракт на зарплату в 2000 доларів, він працював на кухні в тилу, після чого його відправили на передову біля Донецька. Непалець неодноразово просив відпустити його додому, але отримував відмову. У результаті він був поранений та здався українським військовим.

Табір для військовополонених / фото: DW
Табір для військовополонених / фото: DW

Як росія знаходить людей

Росія вербує іноземців для війни через інтернет та агітаторів за кордоном, використовуючи таргетовану рекламу в соцмережах. Як розповів представник української розвідки Яценко, часто іноземцям обіцяють роботу на підприємствах чи службу в армії, але із впевненістю, що вони працюватимуть у тилу.

Ці слова підтвердили полонені, яких українська розвідка привела на прес-конференцію у Києві у березні. Вісім іноземців – п'ять непальців, а також громадяни Куби, Сьєрра-Леоне та Сомалі – погодилися розповісти свої історії.

Усі вони були з бідних країн, де складно знайти роботу із нормальною оплатою, тому прийняли пропозиції вербувальників.

Нагадаємо, африканське плем'я "розгромило" ПВК "Вагнер" у Малі: видовищне відео з поля бою

Раніше ми писали, "Кинуть, як собак, наші добиватимуть": відомий астролог назвала час і місце прориву ЗСУ

Крім того, Знай.ua повідомляв, росіяни відрізають геніталії українським священикам, а з гранатометів розстрілюють куполи: "Це було пекло"