З початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили чотирьох українських священиків і викрали ще 20. І це лише ті випадки, які зафіксували правозахисники. Переслідування церков всіх конфесій стало характерною рисою окупаційної політики росії.

За даними "Харківської правозахисної групи", під час вторгнення 20 священиків зникли на окупованих територіях. Шістьох з них уже звільнили, і всі вони зазнавали тортур.

Директор "ХПГ" Євген Захаров розповів, що їх катували, змушуючи зізнатися у роботі на СБУ. Серед звільнених був Василь Вирозуб, священик Одеської єпархії ПЦУ. Він був затриманий шляхом на острів Зміїний, де намагався врятувати людей.

Віряни УПЦ розпочали 450-кілометрове паломництво
Віряни УПЦ розпочали 450-кілометрове паломництво

Разом з іншими бранцями його тримали у Севастополі, а потім перевезли до Шебекіно та Старого Осколу. Вирозуб розповідав, що їх били та катували для розваги. У полоні він провів понад два місяці, після чого був звільнений у ході обміну.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще

"Вони били і катували нас просто тому, що могли, просто для розваги. Я був свідком того, як чоловікам відрізали геніталії, як рубали голови. Це було пекло на землі", – розповідає Вирозуб.

Одним із випадків убивства священиків став отець Степан Подольчак, якого затримали у селі Каланчак. Його забрали босого з мішком на голові, обіцяючи допит. Згодом його побите тіло з можливим кульовим пораненням знайшли на вулиці села.

священники
священники

Знищення церков

Українські церкви не можуть проводити служби на окупованих територіях, оскільки росіяни або забирають їх для своїх потреб або передають Московському патріархату.

Наприклад, у храмі ПЦУ у Новоазовському районі Донецької області росіяни влаштували морг для своїх загиблих бійців, а у Будинку милосердя у Тельманівському районі військову базу.

"У Волновасі ми мали храм Святого Миколая Чудотворця, збудований з дерева. Коли туди зайшли росіяни, вони спочатку винесли українські ікони та рушники, потім облили це все соляркою і спалили. А з підствольних гранатометів розстріляли куполи" , – розповів митрополит Донецький та Маріупольський Сергій Горобцов

Зруйновані українські церкви / фото: World Council of Churches
Зруйновані українські церкви / фото: World Council of Churches

"Харківська правозахисна група" задокументувала 400 зруйнованих церков. Більшість зруйнованих храмів належать УПЦ МП, оскільки їх найбільше на півдні та сході України.

Варто нагадати, що руйнація церков є воєнним злочином, прописаним у Римському статуті?

Окупанти також чинять тиск на мусульманське духовенство, вимагаючи приєднання до підконтрольних Росії ісламських структур. Директор "ХПГ" Євген Захаров сказав, що обмежуються громади мечетей, які відмовляються приєднуватися до російських ісламських організацій.

Також ми писали, грудя живих останків худоби три тижні не дає спокою людям: стоїть прямо посеред села

Раніше стало відомо про те, що дати Яблучного, Горіхового та Медового Спасу змістилися: коли пекти пряники та пироги

Читайте на тему: окупанти "вбивають" Азовське море - все почалося з Кримського мосту