Стало відомо про те, як відновлюватиметься Україна після закінчення війни з Росією. Думати про це потрібно вже зараз, бо це триватиме десятки років.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт координаційної ради державної програми "Велике будівництво" Георгій Біркадзе.

Кадри з війни. Фото: скриншот. YouTube
Кадри з війни. Фото: скриншот. YouTube

За його словами, процес відновлення зруйнованих в Україні об'єктів буде поділено одразу на три етапи, і він уже розпочався з відновлення критично важливої ​​інфраструктури.

Наприклад, зараз перед владою деокупованих територій стоїть одне з найголовніших завдань - проходження опалювального сезону, який через бойові дії буде дуже складно провести.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Якщо брати приклад Київської області, то за півроку було неможливо відновити всю пошкоджену інфраструктуру, всі будинки та будівлі. Акцент робився насамперед на інфраструктурі, яка потрібна для опалювального сезону.

Київ майбутнього, фото: скріншот з відео
Київ майбутнього, фото: скріншот з відео

"Відновити все неможливо, це більше 120 тис. об'єктів, ми ж розуміємо, що це колосальні гроші. Тому сьогодні стоїть завдання - підготуватися до опалювального сезону, відновити всі тепломережі мережі водопостачання та електропостачання. І заселити людей у ​​ті будинки, де пошкодження складають до 10%" , - пояснив Біркадзе.

Також весь процес відновлення ослаблений замінованою територією, і на це може знадобитися величезна кількість часу.

Було розроблено цілу низку програм, і розбито він на три етапи.

- негайне відновлення (відновлювати те, що гостро необхідно зараз);

- програма президента Fast Recovery рlan (План швидкого відновлення), згідно з моніторингом зруйнованих об'єктів на її реалізацію необхідно 17, 4 млрд дол.;

- Програма трансформації України.

будівельники
будівельники

"Так, на відновлення "тут і зараз" потрібно 2-3 місяці. Програма Fast Recovery рlan займе 9-10 місяців. Третій крок - трансформація - займе 10 років точно. А повне відновлення України, за різними даними, займе 30-50 років " , - пояснив Георгій Біркадзе.

Нагадаємо, що довкола володимира путіна почалися суперечки і він змушений йти на поступки: "Ми розуміємо, що там відбувається".

Раніше ми повідомляли, що будуть нові удари: Росія розвідує стан енергетичної інфраструктури України.