Війна, яку почала росія під керівництвом володимира путіна на території суверенної України принесла багато лиха. Люди, які ходять в туалет на вулиці, бо не мають його в домі, та вважають Нутеллу розкішшю, прийшли "рятувати" нас, українців, знищаюючи тих, кого вони прийшли нібито визволяти.

Окремим болючим місцем нашої країни є тимчасово окуповані росією території, такі, як місто Херсон. Люди там живуть у постійному тихому терорі, про який мало хто знає, але українська телеведуча з СТБ Тетяна Висоцька вирішила хоч якось допоммогти, висвітлюючі такі крики про допомогу.

Тетяна Висоцька, фото: Tetyana Vysotska
Тетяна Висоцька, фото: Tetyana Vysotska

У своїх соцмережах ведуча Вікна-новини на СТБ започаткувала рубрику #ХерсонськіГолоси: у ній вона розказуватиме історії українців із Херсону, які їй надсилають в особисті повідомлення.

"Я вирішила мінімально втручатися в розповіді людей, бо так краще відчуваються почуття й емоції. Нагадую, це буде цикл оповідей моїх земляків з окупації або шлях із неї. Аби люди на окупованих територіях не відчували себе покинутими, а їхні історії і сподівання звучали серед інших українців уголос. Україна вас чує й дуже співчуває. Ми поруч, хай як химерно це зараз звучить, бо #ХерсонцеУкраїна", – пише Таня Висоцька.

Популярні новини зараз
Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

На своїх сторінках ведуча вже поділилася першою історією українки з окупованого Херсону.

Херсон, фото: скріншот із відео
Херсон, фото: скріншот із відео

"Ранок 24 лютого це був шок – наче страшний сон, танки їдуть по моїй вулиці повз вікна. Я навіть не відійшла від шибки, так заціпило, коли побачила, що один із них стріляє в будинок навпроти й там вибухає. Ввечері чоловік-дальнобійник мав вирушати в рейс. А натомість потяглися дні закупівель продуктів. Два тижні він бігав усе скуповував мішками і м‘ясо кілограмами, а я не виходила з дому й нічого не їла. Була якась апатія, навіть страху не було. Була якась гидливість і відчуття бруду. Потім я зрозуміла, що досить сидіти, треба щось робити. Почали згадувати, що вміємо краще за все, зайнялися копченостями й домашніми ковбасами. Так ми потрапили на ринок. Було приємно, коли людям подобалися наші "вкусняхи". Потім стало спекотно і я вирішила змінити товар. Думала, чого немає на ринку – першої необхідності!"- поділилась мешканка Херсону.

Ранок на ринку починається з політінформації, у кого що відбулося в селі. Чорнобаївка, Степанівка, Станіслав, Висунці, Дар‘ївка й так далі – люди привозили миску з уламками ракети. Вибиті скло і двері люди не ставлять, кажуть, нема сенсу, чи не щодня прильоти.

Жінка бачила, як летить ракета на Миколаїв. Солдат дуже багато на базарі, затарюються продуктами й алкоголем. Такі торби тягнуть, і пиво паками 2-літровими, і горілку 5-літровими баклагами (це ті, що днрівці). Усе, що відбувається в місті, видно по виторгу. Були гроші – гарний виторг, не можуть зняти з карти, перевести в готівку – поганий. Страшно, що люди вже не вірять, що їх заберуть назад.

Татьяна Высоцкая и "Херсонські голоси"
Татьяна Высоцкая и "Херсонські голоси"

"Страшно, що старенькі наші дивляться ТБ і таку маячню несуть, що я якось попросила бабульку відійти від мене, бо буде горе. Вона мені сказала, що нас бомблять миколаївці, бо ми під росіянами й у нас усе добре, і вони нам заздрять і бомблять. І ще змушують говорити українською і щодня носити вишиванки. Каже, "бєдниє рєбята", їм видали зарплату гривнями, а їм же треба додому рублі відправити. Я думала, я її розірву за "рєбят". Їздила повз Бузкового парку, це жесть, поламані дерева, сліди обстрілу, просто хочеться вити, стільки хлопців полягло наших. От так і живем.",- розповідає українка.

Мешканка Херсону також пригадала і те, що військові рф віджимають бізнес у людей, кажуть, виходьте, тут нічого вашого нема. Закрили пошту, бо вона відмовилася з ними працювати. Постійно щось десь палає. На вибухи вже не реагують, перевернулися й далі сплять. Чоловік оповідачки каже, а раніше б сиділи у ванній із котами і продуктовою валізою.

"Виїжджати ми й не збиралися. У мене чітка позиція – я в себе вдома, хай вони йдуть".

Тимчасово окупований Херсон, скріншот: Youtube
Тимчасово окупований Херсон, скріншот: Youtube

Якщо у вас є історії особиста чи близьких, яку має дізнатись якомога більше українців, пишіть Тетяні в особисті повідомлення в соцмережах.

Нагадаємо, що російські окупанти провалили головне завдання, поставлене путіним: у ГУР розсекретили подальші плани Кремля.

Раніше ми повідомляли, що українські спецпризначенці пробралися в самісіньке лігво ворога.