Через початок повномасштабної війни в Україні, у громадян виробилася колективна травма, яка в майбутньому може вкрай негативно позначитися на людях.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram написала психолог Аліна Дейнека.

У психології є таке поняття, як»колективна травма". На перший погляд це абсолютно непомітний процес, який відображається не тільки на "головних героях" дії, але і на наступних поколіннях.

"Колективна травма-психічна травма, отримана групою людей будь-якого розміру, аж до цілого суспільства внаслідок соціальної, техногенної або екологічної катастрофи або злочинних дій політичних або інших соціальних суб'єктів. До колективних травм відносяться: війни, геноцид, голодомор, екологічні катастрофи, примусові депортації великої кількості людей, пандемії і т.д" - йдеться в повідомленні під постом.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Світ ще не встиг прийти в себе після коронавірусної інфекції, так сталася нова напасть. Українці проживають відразу кілька колективних травм одночасно.

Вона закріпиться в історичній пам'яті, і буде передаватися через покоління. Можна не цікавитися всіма подіями, але, події все одно негативно позначатимуться на вас.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Для того, щоб зменшити її вплив, Україні потрібна перемога. Подолати колективну травму війни можна через проживання емоцій. Їх не можна пригнічувати ні в якому разі. Оплакуйте загиблих, захоплюйтеся героями, відзначайте річниці, створюйте ритуали. Сильно може допомогти творчість.

Допомогти також може індивідуальна робота з психологами. Час теж може вилікувати, але тільки в тому випадку, якщо це не повториться в майбутньому знову.

Українці у Великій Британії, фото: miok.lviv.ua
Українці у Великій Британії, фото: miok.lviv.ua

Сучасним способом терапії є і соціальні мережі. Пости, коментарі, репости, а також колективний осуд агресора допоможе це пережити.

Останнє десятиліття показало, що українці неймовірно сильний народ, і здатні впоратися з будь-якою напастю.

Українці на вулиці, скріншот: Youtube
Українці на вулиці, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що вісім років з дня звільнення Маріуполя від російських окупантів: ЗСУ належить повторити історію

Раніше повідомлялося, що перед українцями деокупованими територіями пройдуть Британські роботи: врятують сотні життів

ТАКОЖ, МЗС Чехії жорстко відповів Макрону на пропозиції зберігати обличчя Путіну