путін погодився на участь ООН і Червоного Хреста в евакуації мирних жителів з "Азовсталі"

Про це повідомляє Секретаріат генсека ООН Гуттеріша.

Маріупольці. Азовсталь. Фото: youtube
Маріупольці. Азовсталь. Фото: youtube

У вівторок 26 квітня Антоніу Гутерреш заявив, що ООН та Міжнародний комітет Червоного хреста (МКЧХ) готові працювати з військовими росії та України для евакуації цивільного населення з Маріуполя.

За словами представника ООН, росія оголошує створення гуманітарного коридору, а Україна створює свій власний, що не дозволяє забезпечити їхню роботу.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Тому було запропоновано створити гуманітарну контактну групу, у якій ООН, росія та Україна, зможуть спільно обговорювати ситуацію.

Стало також відомо, що генсек ООН запропонував спільно з МКЧХ, Україною та росією провести оцінку ситуації за два-три дні. Це дозволить провести евакуацію тих, хто бажає виїхати, адже це добровільний процес.

Скриншот повідомлення
Скриншот повідомлення

В Україну Антоніу Гуттеріш приїде 28 квітня.

Цікаво, що під час розмови путін сказав, що росія не підпише мирну угоду з Україною, якщо спочатку не погодиться "вирішити питання Криму та Донбасу" хоча б на робочому рівні, тобто погодитися на остаточну втрату цих частин своєї території.

Зустріч путіна з Гуттерішем. Фото: Twitter
Зустріч путіна з Гуттерішем. Фото: Twitter

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на "Азовсталі" сталося загоряння через обстріли окупантів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", російські окупанти заблокували Мелітополь і обстріляли Запоріжжя.

Також "Знай.ua" писав, що так званий "мер" Маріуполя не захотів відновлювати "Азовсталь" після щоденних бомбардувань.