Гліб Репіч, постійний науковий експерт телеканалу «1+1» і викладач хімії в «Атмосферній школі», розповів, як вижити під час ядерного удару. Свій корисний ролик він розмістив у соцмережі «ТікТок».

Він зазначив, що міжконтинентальні ядерні ракети, які несуть стратегічну зброю, направлені на країни НАТО. Українцям же варто боятися тактичної ядерної зброї, яка має набагато меншу потужність. Шансів вижити в такому випадку набагато більше.

@glebrepich

Як вижити під час ядерного удару

♬ Friendships - Pascal Letoublon

Він назвав 4 пункти, які треба виконати, щоб вижити під час ядерного удару.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

По-перше, треба бути готовим до цього: мати запас їжі, бутильованої води на кілька днів, аптечку, ліхтарик, радіо і запас батарейок до них.

По-друге, не треба нехтувати сигналом повітряної тривоги. Адже ядерний заряд нестимуть крилаті ракети чи Іскандери, тому буде час, щоб сховатися.

«А хто не сховався – того підсмажать», - попередив Репіч.

Найкраще ховатися в метро чи бомбосховищі, але навіть підвал будинку здатний захистити від світлового впливу, проникаючої радіації та ударної хвилі.

Радіація
Радіація

По-третє, треба прийняти препарат йоду. Після вибуху, коли мине ударна хвиля, через 10-15 хвилин почнуться радіоактивні опади. І рівень радіації на місцевості почне стрімко зростати, смертельну дозу можна «впіймати» менше, ніж за годину.

«Якщо не пощастить із вітром, радіоактивне зараження можна отримати за десятки і сотні кілометрів від епіцентру вибуху», - попереджає експерт.

Однак за перші 24 години рівень радіації зменшується на 80%. Чим довше ви в укритті, тим меншу дозу радіації отримаєте.

По-четверте, залишайтеся на зв’язку. Але ні мобільний зв'язок, ні інтернет не працюватимуть. Тому повідомлення ДСНС про евакуацію треба слухати по радіо.