Сьогодні, 17 березня, президент Володимир Зеленський виступив перед німецьким Бундестагом. Глава України закликав Німеччину діяти і нагадав парламентарям, що за три тижні в нашій країні загинуло тисячі мирних жителів, серед яких діти.

Володимир Зеленський зазначив, що після восьми років війни на Сході України росія наважилася на повномасштабне вторгнення. Тапер РФ бомбардує українські міста: будинки, церкви, лікарні, школи.

«За три тижні загинуло дуже багато українців. Тисячі. Окупанти вбили 108 дітей. Посеред Європи, у 2022 році. Я звертаюся до німецького Бундестагу після численних зустрічей, переговорів, заяв і прохань. Після кроків на підтримку, частина з яких запізніла. Після санкцій, яких вочевидь замало, щоб зупинити війну. І після того, як ми побачили, скільки звʼязків ваші компанії залишають із росією. З державою, яка просто використовує вас і ще деякі країни, щоб фінансувати війну», - говорить Володимир Зеленський.

Український президент додав, що зараз німецька влада, ніби знаходиться «за стіною» посеред Європи – між неволею і свободою. І з кожною бомбою на території України, з кожним рішенням, яке не сприяє миру, ця стіна тільки міцнішає. За словами Зеленського, «цементом» для цієї стіни слугували відмовки, що «північні потоки» - це тільки економіка, відмови прийняти Україну в НАТО, зволікання зараз з прийняттям України до ЄС.

«Для деяких це політика. А насправді – це каміння для нової стіни. Коли ми просили про превентивні санкції, щоб агресор відчув, що ви сила, ми бачили затягування, ми відчули спротив, ми зрозуміли, що ви хочете продовжувати економіку, економіку, економіку. І зараз торгівельні маршрути між вами і державою, яка знову принесла в Європу жорстоку війну – ключовий дріт над стіною, яка розділяє Європу. І ви не бачите, що за цією стіною. А вона між нами, між людьми у Європі», - говорить Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Гарант стверджує, що саме ця стіна заважає відчути увесь біль мирних українців. Зокрема, президент згадав заблокований Маріуполь, який російські загарбники рівняють із землею разом з мирними жителями, бомбардування театру, пологового будинку і навіть Бабиного Яру.

Виступ Володимира Зеленського у Бундестазі. Скріншот

Володимир Зеленський заявив, що слова європейських політиків про Другу світову війну – «ніколи знову» - нічого не значать. Адже зараз вони ігнорують , що росія вирішила знищити цілий народ.

Також президент запитав, чому українським військовим, які захищають європейські цінності, допомагають з-за океану, але не сусіди:

«Тому що це стіна. Стіна, яку хтось не помічає, але об яку б’ємося ми, поки воюємо за те, щоб зберегти свій народ», - емоційна говорить український президент.

Разом з тим Зеленський подякував усім німцям, які допомагають українцям, місцевому бізнесу, що «поставив мораль і людяність вище за бухгалтерію», політикам, які між грошима росії і смертями українських дітей обирають життя і підтримують санкції проти агресора.

«Колишній актор, президент США Рональд Рейган сказав одного разу в Берліні: "Зруйнуйте цю стіну". Я хочу сказати тепер вам, канцлере Шольц, зруйнуйте цю стіну, дайте Німеччині лідерство, якого ви заслуговуєте і чим ваші нащадки будуть тільки пишатися. Підтримайте нас, підтримайте мир, підтримайте кожного українця. Зупиніть війну», - закликає наш президент.

Виступ Зеленського у Бундестазі зустріли оплесками.

Нагадаємо, що ПриватБанк скасовує комісію за платежі через LiqPay.

Читайте також, що окупанти шукають українські патрони для самострілів, щоб втекти в госпіталь.