Указом президента Володимира Зеленського званням Героя України був нагороджений український льотчик-винищувач майор Степан Чобану, який пожертвував своїм життям, захищаючи небо Кропивницького.

Про це повідомляють на сторінці Міністерства оборони України у Facebook.

Степан Чобану був на пенсії, але через агресію Російської Федерації проти України у 2015-му році повернувся на військову службу: виконував бойові чергування і навчав молодих льотчиків. А після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року майор піднявся в небо боронити свою Батьківщину.

Льотчик-винищувач Степан Чобану. Фото: Міноборони

У перший же день вторгнення Степан Чобану вивів літак з-під ракетного удару. 28 лютого він першим вступив у бій над Кропивницьким, щоб відволікти увагу окупантів і дозволити побратимам підняти свої літаки, а потім вивести їх з-під удару та перебазувати на резервний аеродром.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Майор героїчно загинув, коли його Су-27 був обстріляний ракетами.

«Майор Степан Чобану оберігав нас в небі, тепер захищатиме нас із небес! За визначну особисту мужність і героїзм Указом Президента України Степану Івановичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно). Герої не вмирають!» - йдеться в повідомленні Міноборони.

Нагадаємо, що у важких боях окупанти вбили легендарного захисника України Яшку Циганкова.

Раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський підписав закон про націоналізацію російського майна в Україні.