У Польщі зараз є велика кількість українців, можливо, навіть найбільша серед усіх країн Європейського Союзу.

Деякі з них приїхали до Польщі ще до початку війни і так і не повернулися додому — з тієї простої причини, що серед них дуже багато чоловіків, які придатні для військової служби, але уникають мобілізації.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Проте з 1 липня ситуація може змінитись, оскільки Польща скасовує автоматичне продовження документів на проживання. У більшості випадків, щоб продовжити дійсність цих документів, необхідно буде перетнути кордон, тобто повернутися до України і потім знову виїхати до Польщі.

Зі скасуванням епідеміологічної загрози, введеної у 2020 році (через коронавірус, COVID-19), іноземці, включаючи українців, тепер знову підлягатимуть стандартним правилам оновлення своїх документів, таких як візи та посвідки на проживання.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Автоматичного продовження більше не відбудеться. Хоча, водночас, з початку січня 2023 року було встановлено, що всі біженці з України мають право перебувати у Польщі, навіть якщо їхні документи прострочені, до 24 серпня.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Існує кілька способів легалізувати своє перебування в чужій країні: скласти заяву про надання виду на тимчасове перебування для продовження законного проживання в Польщі, отримати візу або виїхати за межі Шенгенської зони (терміном на 3 місяці) та повернутися до Польщі — у рамках безвізового режиму.

Нагадаємо, Верховна Рада зменшила граничний вік призовників

Як повідомляв "Знай.uа", зняття та вилучення з військового обліку не одне й те саме - пояснення юриста

Знай.ua писав, заборона виїзду 17-річним підліткам: прикордонники пояснили