Болгарія стала несподіваним союзником для України в найперші дні війни. Таємно відправляли постачання озброєння, щоб у Кремлі не впізнали.

Про це пише портал Welt .

За їхньою інформацією, Болгарія однією з найперших підтримала Україну своїм постачанням озброєння. Вони негласно постачали нам паливо та комплектуючі до радянського озброєння.

Зброя. Фото: скриншот з відео
Зброя. Фото: скриншот з відео

Публічно інформацію не розголошували через одну просту причину - щоб проросійські політики в уряді не змогли зірвати це. Тривала така допомога протягом кількох місяців, оскільки вони бачили, що українська армія зазнає гострого дефіциту палива та боєприпасів радянського зразка.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

Частини болгарських еліт мають проросійську позицію, тож офіційна Софія привселюдно зазначала, що не озброює Україну. Все це була "димова завіса", щоби нікого не провокувати.

Володимир Зеленський та Кирило Пєтков, фото: Уніан
Володимир Зеленський та Кирило Пєтков, фото: Уніан

Допомагала через посередників, і завдяки цьому Україна в перші місяці змогла вистояти. Звичайно ж, інші країни допомагали теж, і це також відіграло свою роль у звільненні низки населених пунктів.

Військові товари йшли до Румунії, Угорщини та Польщі, а вже звідти до України.

"За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходили з Болгарії. Болгарія стала одним із найбільших експортерів дизельного палива в Україну і часом покривала 40 відсотків потреб України", - заявив колишній прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков.

Постачання зброї в Україну, фото з вільних джерел
Постачання зброї в Україну, фото з вільних джерел

Український глава МЗС Дмитро Кулеба також зазначив, що без допомоги від Болгарії росіянам вдалося б захопити набагато більше населених пунктів.

"Кирилл Пєтков виявив принциповість, і я завжди буду йому вдячний за те, що він використав усі свої політичні навички для пошуку рішення", – заявив Кулеба.

Нагадаємо, що рекордна кількість ракет: українців попередили про можливий масштабний удар

Раніше повідомлялося, що затяжна війна скасовується, адже від путіна відмовився навіть Китай, капітуляція близько

Також український посол нагадав Берліну знову про танки Leopard 2: чому без них подальша деокупація неможлива