Україна вимагає від російської федерації повернути близько третини закордонного майна колишнього СРСР. Мусять відповісти за все.

Про це повідомив посол України у Британії Вадим Пристайко у коментарях порталу "Суспільне".

Справа в тому, що після розпаду СРСР росія взяла на себе борги Радянського Союзу, і разом з цим привласнила собі величезну кількість закордонного майна. Тепер українська влада вимагає, щоб вона повернула хоча б третину накраденого.

Вадим Пристайко, скріншот: YouTube
Вадим Пристайко, скріншот: YouTube

Це досить давня історія, з якою свого часу українська сторона погодилася, проте жодних документів не було ратифіковано. Київ вимагав від Москви розкрити інформацію про закордонні активи СРСР та його борги, чого не було зроблено.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Зараз ми вимагаємо від Росії: ви повинні повернути хоча б третину того, що знаходиться за кордоном. Зокрема, приміщення, які перебувають у Британії та були незаконно, на нашу думку, зареєстровані на Російську Федерацію", - зазначив Вадим Пристайко.

Міжнародний суд ООН, фото: opinioncaribe.com
Міжнародний суд ООН, фото: opinioncaribe.com

Ця тема була порушена ще у 2014 році, коли й почалися наші проблеми із сусідами. Тоді Міністерство закордонних справ почало вивчати можливість висування претензій до 16,37% усіх активів СРСР на момент його розпаду, проте пізніше було виключено можливість передачі позову до міжнародного суду. Зараз все може змінитися.

"Наш аргумент був наступний: ми не проти, якщо це справедлива домовленість, лише покажіть, що Радянський Союз винен, і покажіть активи, які є у світі", – сказав він.

Нагадаємо, що на Росії вигадали нову мету "спецоперації": вже не "визволителі"

Раніше повідомлялося, що путін знову лякає світ ядерними ігрищами: до Лондона за п'ять хвилин

Також, Моравецький заявив, що війна в Україні "посіяла розбрат" між Польщею та Угорщиною