Окуповані росіянами мвста України стали справжніми місцями болю для всієї країни. Ми мжемо лише здогадувась, що відчувають українці там і в якому тихому терорі вони живуть.

Весь світ повинен знати про це, саме тову ведуча СТБ Тетяна Висоцька впровадила рубрику "Херсонські голоси" те розповідатиме історії з перших уст.

Тетяна Висоцька, фото: Tetyana Vysotska
Тетяна Висоцька, фото: Tetyana Vysotska

На своїх сторінках ведуча поділилася ще однією історією українки з окупованого Херсону.

"У мене історія про кохання, але дуже сумна. Так сталось, що в лютому 2022 року я познайомилась з іспанським волонтером Маріано Гарсія Калатаюд. В Україні він мешкає з 2014 року, займається тим, що купує і возить продукти на передову для наших військових, збирає одежу, шкільне приладдя, продукти для дітей-сиріт у сірій зоні, Мар’їнка, Красногорівка. Він займає чітку проукраїнську позицію, він валенсієць і все, що робить, робить з особливою пристрастю, на всі сто відсотків. Коли Херсон окупували, Маріо відкрито, у перших рядах, ходив на проукраїнські мітинги, підтримував херсонців, чим тільки міг, хоча й сам потребував допомоги."

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

19.03.22 був останній день на волі для Маріо. Він прийшов до українки Яни, але за 2 хвилини, що їй знадобились для виходу, двоє чоловіків у балаклавах скрутили Маріо, запихнули в темно-синій бус і вивезли в сторону будівлі Облдержадміністрації.

"Він у орків, у полоні. Досі. Не сиджу склавши руки, але те, що я роблю, радше нагадує мишачу возню – багато зусиль, зиску нуль. Я не бачила моменту викрадення, але з перших хвилин знала, у яку біду потрапив Маріо. 21 березня орки відпустили з полону херсонського журналіста Олега Батуріна, який чув іспанську мову й судячи з того, як поводила себе людина, це був Маріо."

Тетяна Висоцька і "Херсонські голоси"
Тетяна Висоцька і "Херсонські голоси"

21 березня інформація дійшла до Іспанії, визволенням Маріо почав займатись його "друг", через, як він казав, серйозних людей. Цими серйозними людьми був сальдо.

"Ніколи не напишу ім’я зрадника з великої букви. Але. Поки питання вирішувалось на місцевому рівні, орки підтверджували, що Маріо в них і обіцяли випустити його 23 березня. Я чекала під вікнами його дому. Його не відпустили. Бо МЗС Іспанії надіслало листа до мзс росії, росія відповіла, що Херсон наразі не під юрисдикцією росії, остання не є стороною конфлікту. І все, орки зайняли принципову позицію, перестали підтверджувати факт знаходження Маріо в них…",- бідкається Яна.

Але 21 березня ураїнка з подругою ще раз попросили хоч телефон бодай когось, хто може надати інформацію про Маріо. Їх "головний" сказав: "Ну, ладно, подойдете после митинга, посмотрю, что могу сделать". Дівчата ще покепкувати намагались, типу в них автомати і ще розстріляють. "Ну мы по гражданским не стреляем, мы же адиннарод…"

"Ми перейшли до юрби людей на мітингу й раптом орки почали стріляти. По людях. Це було так страшно… плюс гранати зі сльозогінним газом. Я злякалась і не пішла після мітингу знов до орків. Корю себе за слабкодухість, адже це був єдиний шанс отримати хоч якусь інфу напряму від них."

Окупанти в Херсоні, фото: скріншот з відео
Окупанти в Херсоні, фото: скріншот з відео

Маріо народився 02.02.48, йому 74 роки. І це не заважає дівчині вважати його найкращим чоловіком у Всесвіті. Зрештою, людина, що здатна приїхати із сонячної Валенсії до країни, що воює, має купу друзів по світу, що всі ці роки шлють йому гуманітарку, гроші, певно має досить харизми, щоб закохати в себе жінку на 37 років молодшу.

"Доки була ще хоч одна примарна надія, що Маріо утримують у Херсоні, я лишалася в Херсоні. Я на собі знаю, яке смачне вершкове масло по 250 грн, як розділити стакан гречки на маму, дочку, подругу, про котика не забути… Та йшов час, попадали в застінки до орків знайомі або знайомі знайомих, виходили й жоден із них не чув нічого про Маріо. Моя хвора мати потребувала ліків, яких у Херсоні не було. Ми вирішили їхати на підконтрольну територію. Тут із нормальним зв’язком знову почала дзвонити в СБУ, нацполіцію, на гарячу лінію 1648. У ніч на 17 червня з гарячої лінії 1648 я отримала приголомшливу новину: "за нашими даними, ця людина звільнена з полону внаслідок офіційних обмінів"... 12 днів підряд я телефонувала на 1648, кожного разу "так, вільний, ми передамо вашу інформацію до координаційного штабу"… і нічого не відбувається."

Найцікавіше, шо ані в СБУ, ані в нацполіції інформації щодо звільнення Маріо не було. Тільки координаційний штаб. через 12 днів їй перетелефонували з національного бюро. Вони погортали інтернет. І на основі фейкових статей присвоїли йому статус "звільнений".

"Ніхто мені при цьому не телефонував. Дійсно, навіщо? Я подавала інформацію щодо зникнення Маріо, вказувала себе як цивільна дружина, я свій телефон лишаю, де тільки можу. Підозрюю, що мені перетелефонували лише тому, що в нацбюро надійшов запит із прокуратури й Іспанського посольства, я їх повідомила."

Доки Маріо був на волі, про нього на ТБ багато знімали сюжетів. Зараз, коли він у біді, йому б дуже допоміг розголос, але на сьогодні іспанські журналісти втратили цікавість до цієї теми, а українськ особливо й не цікавились… за увесь час дві короткі згадки в новинах, два сюжети на НТН і на каналі Рада і все.

Якщо у вас є історії особиста чи близьких, яку має дізнатись якомога більше українців, пишіть Тетяні в особисті повідомлення в соцмережах.

Мітинг у Херсоні. Фото: Youtube
Мітинг у Херсоні. Фото: Youtube