5 липня – особливий день для нашої країни. Рівно вісім років від «лап» російських окупантів було звільнено Краматорськ та Слов'янськ. Нині вони знову намагаються захопити його.

Згадаймо, як відбувалася боротьба за українські міста, і яким чином їх знову вдалося повернути під український контроль.

Почалася окупація 12 квітня 2014 року, і російські загони з бойовиками з "ДНР" одразу захопили місто. Наступного дня вони вже контролювали усі в'їзди та виїзди.

мітинг в Краматорську
мітинг в Краматорську

Тієї ж ночі на засіданні РНБО було затверджено рішення почати проводити антитерористичну операцію, яка провалилася. Далі оголосили широкомасштабну АТО із застосуванням захисників ЗСУ.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

17 квітня у Женеві відбулися чотиристоронні переговори для того, щоб врегулювати збройний конфлікт між двома країнами, ЄС та США закликали припинити вогонь.

обстріли Краматорська
обстріли Краматорська

Бойовики почали створювати справжній терор серед місцевого населення. У полон брали тих, хто розмовляв українською мовою. Також, як зазвичай, почали катувати людей і обстрілювати житлові квартали.

На початку липня українські сили почали активно наступати на позиції терористів. ЗСУ змусили їх відійти та залишити Слов'янськ у ніч із четвертого на п'яте липня.

Бої за Слов'янськ, фото: скріншот з відео
Бої за Слов'янськ, фото: скріншот з відео

Того ж дня над міською радою Слов'янська було встановлено український прапор. За весь період ЗСУ втратили близько 70 захисників, проте окупантів було ліквідовано 470. Збитки від руйнування житлових кварталів склали півтора мільярда гривень.

12 квітня розпочалася й окупація Краматорська, і всі вони діяли за однією методичкою. Українські захисники за один день звільнили одразу два великі міста, що не може не тішити.

Бойовики в Слов'янську
Бойовики в Слов'янську

13 жовтня Краматорськ оголосили тимчасовим центром Донецької області, де розташована Донецька обласна військово-цивільна державна адміністрація.

Нагадаємо, що після роботи наших танкістів окупанти відмовляються заходити на позиції .

Раніше повідомлялося, що окупанти у Херсоні почали здійснювати "натуральний обмін" продуктів, повернули Радянський Союз .

Також, ЗСУ можуть повернути Крим та Донбас вже наступного року, а Білорусі не вистачить духу напасти – у ГУР МО відповіли на популярні питання