Поговоримо про бойові травмах. Контузія-один з найпоширеніших термінів під час війни, хоч і не входить до переліку офіційних діагнозів.

У новому матеріалі від порталу "Свідомі" розповіли докладніше, що це таке, як її можна отримати, і що робити в таких випадках далі.

Ця травма може призвести до струсу мозку, і до довгострокових наслідків. З'являється воно після сильного удару по голові, через що далі м'які тканини за інерцією вдаряються об череп. Мозок підскакує ще зсувається, і тим самим може бути пошкоджений.

У військових можуть бути ті ж симптоми, але тільки вже без струсу, і це насправді величезна ракета. Людина може пропустити всі ці симптоми, і списати погане самопочуття на стрес, недосип, і так далі.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Бійці переносять такий стан на ногах, через що пошкоджений мозок додатково напружується. Особливо небезпечно травмуватися ще раз.

Це може пройти, але, це не точно. Серед поширених симптомів:

  • Постійний головний біль;
  • Дзвін у вухах;
  • Проблеми із зором і слухом;
  • Шумо - і світлочутливість;
  • Дратівливість.

    ЗСУ. Фото: скриншот Міноборони Facebook
    ЗСУ. Фото: скриншот Міноборони Facebook

Стійкість симптомів пов'язана з психологічними факторами. Наприклад, головний біль, запаморочення або ж проблеми зі сном перші причини депресії.

Якщо ж проблема серйозна, то в перші дні можуть бути застосовані медикаменти, щоб зменшити біль, зупинити крововилив і так далі.

мобільний шпиталь «Ковчег»
мобільний шпиталь «Ковчег»

Якщо середньої або легкої тяжкості, то можна обійтися просто спокоєм і максимальним захистом від повторних травм. При постконтузионном синдромі потрібна термінова реабілітація, і сам процес може затягнутися. У ньому бере участь величезна кількість лікарів різних спеціальностей.

Підхід повинен бути індивідуальним, так як пошкодження мозку може бути непередбачуваним.

Нагадаємо, що Путін в люті через провал "другої в світі армії", міняє командирів як рукавички, але все нанівець

Раніше повідомлялося, що російські військові повернуться додому не тільки без кінцівок, але і з алкоголізмом - нове перехоплення розмови від СБУ

Також, Михайло Подоляк викрив Олексія Данилова в неправильній "інформаційній кампанії", назріває скандал