Росіяни у ненависті та в жазі крові і смерті вже більше трьох місяців трощать українськи будинки, беруть людей в полон. Природньо, ща такі вчинки залишають по собі багато наслідків.

Через це сотні українців вважаються безвісти зниклими. У рубриці щоденного дайджесту СТБ "Все буде добре" — "Допомога психолога" — Світлана Арефнія пояснила, як жити, якщо близька людина зникла безвісти.

Світлана Арефнія, фото: пресслужба СТБ
Світлана Арефнія, фото: пресслужба СТБ

Чоловік авторки питання був із нею в укритті, коли 11 березня повідомили, що ракета влучила в їхній будинок та спричинила пожежу. Він без документів, з одним лише вогнегасником пішов гасити пожежу. Наступного дня жінка під обстрілами вирушила на пошуки. Сусіди повідомили, що чоловік побіг кликати пожежників та не повернувся. Жінка розуміє, що він, скоріше за все, загинув, проте вона не бачила його тіла. То як жити з невідомістю ― чи жива близька людина?

Розповіла Світлана Арефнія:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще
  • Не уникайте розмов у родині про зниклу людину. Тема зникнення не повинна бути табу. Таємничість не дає проживати горе. Важливо говорити відкрито ― версії, що може бути, як, де і кому шукати зниклого.

  • Визначте терміни пошуку. Спілкування та обговорення з родичами буде знімати градус напруги.

  • Складіть план пошуку. Зафіксуйте, що ви вже зробили, що можете зробити, а що ні.

Зруйнований Ірпінь, фото: YouTube
Зруйнований Ірпінь, фото: YouTube

  • Знайдіть людей, які також розшукують своїх близьких, і спілкуйтеся з ними.

  • Приділяйте пошукам 2-3 години на день.

  • Обов’язково переключайтеся на своє особисте життя. Помічайте інших близьких людей, які потребують вашої допомоги та уваги.

  • Зберігайте свою психіку ― це дасть вам сили для пошуку.

  • Прийміть факт загибелі зниклої людини ― це дозволить вам продовжувати життя далі. Прийняття того, що людина померла, ― це не зрада, не відчуття провини. Ви завершите процес всередині себе й зможете відпустити. Якщо через багато років ця людина повернеться ― це вже буде інша особистість, стосунки і життя, оскільки багато подій буде пережито без неї.

Зруйнований Маріуполь. Фото: Youtube
Зруйнований Маріуполь. Фото: Youtube

Нагадаємо, як прийняти біженців і не залишитися без мирного дому: Дмитро Карпачов закликає до тиші і покарань.

Раніше ми повідомляли, що психолог Андрій Жельветро розповів, як поводитися жінкам, чиї чоловіки пішли на війну.