Через повномасштабне військове вторгення росії на територію суверенної України багато хто втратив родичів чи близьких.

Така втрата дуже боляче сприймається за будь-який обставин, а особливо важкко це проходить тоді, коли людина вважає, що могла врятувати людину, але з якихось причин не встигла це зробити. Тоді часто з'являється почуття провини, яки поїдає людину зсередини і вона нічого не може з цим зробити.

Похорон
Похорон

У новій рубриці щоденного дайджесту СТБ "Все буде добре" — "Допомога психолога" — Світлана Арефнія пояснила, що робити з відчуттям провини, якщо не встиг врятувати близьку людину від ворога.

Світлана Арефнія
Світлана Арефнія

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

38-річний Олег із Волновахи розповів, що, коли російські окупанти зайшли у місто 25 лютого, його родина була там. Евакуювалися кожен по-своєму. Дружина з донькою попрямували до родичів, а Олег зібрав речі та виїхав наступного дня. Теща з поганим зором не встигла виїхати. Взяти з собою чи повернутися за нею – можливості не було. У березні повідомили, що у будинок влучила ракета і теща загинула. Родичі дорікають Олегу, дружина плаче, а сам чоловік відчуває провину.

У цьому випадку Світлана Арефнія радить:

  1. Розподіляйте відповідальність між усіма учасниками події. Вся ваша сім’я переживає втрату. Перекладання відповідальності на одну людину не полегшить ситуацію. Можливо, слід розподілити відповідальність з іншими родичами.

  2. Згадайте всі подробиці ситуації та зрозумійте, що у ваших вчинках не було злих намірів.

  3. Не дозволяйте постійно собі дорікати. Нагадайте, що вам також важко.

  4. Діліться почуттями з рідними.

  5. Відчуття провини повинно мати термін.

  6. Знайдіть доступний спосіб спокутувати провину. Наприклад, можна займатися облаштуванням пам’ятника на могилі, допомагати іншим літнім людям, таким чином спокутуючи свою провину.

Війна в Україні. Фото: скрін youtube
Війна в Україні. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що психолог Андрій Жельветро розповів, як поводитися жінкам, чиї чоловіки пішли на війну.

Раніше ми повідомляли, що учасниця шоу "Холостяк" Катя Гурська попросила українців покричати і поспати: "Зробіть паузу".