24 лютого 2022 року в Україні почалася війна, яку нам оголосив путін. Армія рф безуспішно намагалася захопити міста України, в тому числі і столицю - Київ. Але сила духу і жага до свободи і незалежності самих українців не дозволила їм цього зробити.

Одним із зразків мужності і стійкості можна назвати прикордонника Романа Грибова з острова "Зміїний".

Роман Грибов, скріншот: Telegram
Роман Грибов, скріншот: Telegram

Росіяни зажадали від українських прикордонників, які несуть службу на острові Зміїний, здатися.

"Я російський військовий корабель. Пропоную скласти зброю і здатися щоб уникнути коровопролиття і невиправданих жертв. В іншому випадку по вам буде завдано бомбовий удар",- двічі повторив противник.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

На що Грибов ясно і чітко сказала легендарну фразу: "Російський військовий корабель Іди нах..й!".

Ці слова стали негласним гаслом війни і боротьби України. Весь світ її повторював і навіть "Украпочта" випустила марку, присвячену цьому.

Сам Роман, який є уродженцем Черкас, нещодавно повернувся з російського полону.

В інтерв'ю "Суспільному" Роман зізнався, що хотів дати гідний відсіч ворогові. А коли військові потрапили в полон, то з ними поводилися жахливо.

"Почалося з Криму. Далі були наметові табори, СІЗО. З нами поводилися гірше, ніж з собаками. Переодягали в "робу" зеків, тиснули морально... Вони на нас тиснули тим, що вони вже захопили Україну. Розповідали, що Київ та інші міста вже захопили, що немає сенсу повертатися, а якщо повернемося - нас приймуть там дуже погано",- ділиться Грибов.

У день обміну їм не сказали, куди їх везуть. Полоненим зв'язали руки за спиною, а на шию наділи петлі, тому багато хто по дорозі задихався. Хлопці були впевнені, що їх везуть на розстріл.

"Закинули в машину як м'ясо, речами зверху закидали і так возили години три-чотири... Про те, що це обмін, нам сказали в останній момент".

Перебуваючи в полоні, Роман не знав, що став знаменитим. Він дізнався від чоловіка, який займався обміном. Спочатку не зрозумів, про що йде мова, але коли під'їжджав ближче до будинку, зрозумів, бачачи її на бордах.

Росіяни також не знали, то автор цієї фрази. Тому Грибову і вдалося залишитися в живих.

"Вони не знали, хто це сказав. І це добре, тому що, думаю, зі мною не добре поводились б в такому випадку. Додому я б не повернувся"– - сказав він.

Зазначимо, що один з полонених прикордонників з острова "Зміїний" Валерій - боєць 35 бригади морської піхоти - після звільнення з полону одружився на своїй дівчині.

Валерій, який захищав острів Зміїний, одружився зі своєю дівчиною
Валерій, який захищав острів Зміїний, одружився зі своєю дівчиною

Нагадаємо, що ЗСУ разом з Нацгвардією та Нацполіцією відбили ряд населених пунктів на Харківщині.

Раніше ми повідомляли, що медсестра з Лисичанська, яка через обстріли залишилася без ніг, вийшла заміж в лікарні.