Юрист Ростислав Кравець розповів, різницю між статусом біженців та тимчасовим захистом. Такі знання важливі для тих, хто хоче перетнути кордон з Україною, щоб заховатися від жахіть війни.

Юрист розповів у чому відмінність між біженцями та тимчасовим захистом для громадян України на території країн Євросоюзу. Про це юрист розповів на своєму каналі Youtube.

На сьогодні, в країнах Євросоюзу діє відповідна директива про тимчасовий захист №2001/55/ЄС, яка була впроваджена для України 4 березня 2022 року, — розповідає юрист. Ця директива до цього часу не застосовувалась, але вона дає змогу уникнути складних механізмів, щодо надання тимчасового притулку або статусу біженця.

Тимчасовий захист, відповідно до цієї директиви на один рік. Деякі країни вже це запровадили. Надалі він може продовжитися ще на один рік. Відповідно до тої ситуації, яка буде розвиватися в Україні.

Для людей, які отримали тимчасовий захист, є доступ до роботи. Ці вимоги, очікування 6 місяців, які діють при статусі біженця, при тимчасовому захисті немає - можете відразу працювати також можна отримувати освіту, соціальний та медичного забезпечення, а також забезпечення житлом.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Борги з комуналки призведуть до арешту: як зрозуміти критичну точку Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Документ про тимчасовий захист не виключає в майбутньому можливість отримати статус біженця.

Як адвокат, я не раджу поспішати отримувати статус біженця. Краще отримати документ на тимчасовий захист.

Крім того, ви маєте можливість повернутися в Україну та не втратити громадянство в будь-який час, тому що при статусі біженця такої можливості. Якщо ви не хочете тривалий час знаходитись в цих країнах, краще обдумати цю ситуацію.

Нагадаємо, раніше Юлія Гришина пояснила тонкощі перетину державного кордону для українських студентів під час війни.

Як повідомляв портал "Знай.ua", для військ із Придністров'я ЗСУ готують "теплу зустріч" від тероборони та "Правого сектору".

Також "Знай.ua" писав, що генерал США пропонує надати Україні сучасне озброєння.