В Україні вже більше двох тижнів триває повномасштабна війна, яку розв'язала Росія. В умовах постійних вибухів і пострілів дуже складно тримати себе в руках навіть дорослим, не кажучи про дітей. Так, освітній центр Верховної Ради України розповів, як допомогти пережити травматичний досвід старшим дітям.
Травматичний досвід може по-різному впливати на підлітків, зокрема може змінити їх світогляд.

Діти в бомбосховищі
Діти в бомбосховищі

  • "Частіше після пережитого травматичного досвіду, підлітки відчувають сором і можуть мріяти про помсту.
  • Травмуюча подія для підлітків може привести до радикальних змін їх світогляду. У деяких підлітків спостерігається саморуйнівна або небезпечна поведінка", - йдеться в повідомленні.
Освітній центр Верховної Ради України дав ряд рекомендація для батьків, які допоможуть дітям пережити травматичний досвід дітям у підлітковому віці.
  • "Дитину такого віку необхідно заохочувати до обговорення його тривог, вираження страху і смутку. Разом шукати відповіді на важливі питання, дискутувати. Головне-залучити до діалогу.
  • Важливо пояснити, що всі їхні почуття нормальні, в тому числі злість.
  • Допомагати фільтрувати інформацію, так як вміння аналізувати ще не сформоване.
  • Допомагати позбавлятися від сильних емоцій. Говоримо підліткам, що плакати - нормально, кричати - нормально, злитися - нормально.
  • Оскільки злість дає сильну напругу в тілі, користуватися будь-якою можливістю випустити його через фізичну діяльність або гру.
  • Набагато легше переживати те, що відбувається, коли ми можемо впливати на ситуацію, відчуваємо причетність до спільної справи. Зараз Підлітки активно допомагають онлайн. Наприклад, відстежуючи фейки.
  • В тривозі завжди задіяно тіло. Обійми-стратегічно важливий ритуал", - порекомендували батькам.

Скрін telegram
Скрін telegram

Раніше Знай писав, аптечка на випадок надзвичайної ситуації: що потрібно обов'язково покласти, поради від МОЗ.

Також ми писали, Українки народжують дітей у бомбосховищах, під обстрілами і сиренами: "У генетичному коді вже мають війну". Українські медики нарівні з військовими, силовиками і рятувальниками тримають удар.

Нагадаємо, як не опинитися під завалом: у МОЗ розповіли, як врятуватися з пошкодженого будинку. Ні в якому разі не можна користуватися ліфтом, краще спуститися по сходах.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще