Ракета КНДР, яка була росією Харкова на початку року, майже повністю складається з американських та європейських деталей. Північнокорейська зброя була зібрана не раніше

Про це повідомляє CNN із посиланням на доповідь британських експертів.

Вчені CAR досліджували залишки ракет, якими окупанти атакували Харків 2 січня 2024 року.

З'ясувалося, що із 290 досліджуваних компонентів, що складали з 50 унікальних моделей: 75% розроблено Америкою, 16% пов'язані з європейськими компаніями та 9% — з Азії.

Більшість знайдених деталей пов'язані саме із навігаційною системою.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою
Показати ще

Залишки ракет КНДР. Фото: storymaps.arcgis.com
Залишки ракет КНДР. Фото: storymaps.arcgis.com

Висновки вчених стали "першим публічним підтвердженням того, що Північна Корея покладається на іноземні технології для розробки своєї ракетної програми".

Офіси виробників деталей до зазначених ракет розташовані по усьому світу: в США, Китаї, Німеччині, Японії, Нідерландах, Сінгапурі, Швейцарії та Тайвані. Вчені надіслали до них відповідні запити.

Однак доказів прямих поставок не знайшли.

Ракета. Фото: скриншот з відео
Ракета. Фото: скриншот з відео

Ймовірно КНДР вдається їх купувати в обхід західних санкцій.

Проаналізувавши дату виготовлення, вченим вдалося з'ясувати, що ця ракета "не могла бути зібрана раніше березня 2023 року".

Нагадаємо, фосфорні бомби, авіаційні обстріли та постійний зміг: бійці Третьої штурмової показали, на яке пекло перетворилася Авдіївка .

Раніше повідомлялося, Олена Бюн розповіла, чому Україні затримують постачання зброї та чи отримає її Сирський .

Також, Марія Ланг розповіла, чи зможуть українці здобути гору над демонічною силою росіян .