Україна невдовзі зустріне свою другу зиму в рамках повномасштабної війни проти окупантів — значні успіхи у Харківській та Херсонській областях видаються вже спогадами.

Протягом цих довгих місяців воїни ЗСУ продовжують деокупувати території кілометр за кілометром. Вони зіткнулися із серйозною проблемою — росіяни не сиділи без діла, окопувалися та мінували скрізь, де тільки можливо. Це сталося через "зволікання" у передачі допомоги з боку союзників.

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

Українські військові зараз ведуть виснажливу війну проти впертих та численних російських сил уздовж майже 1000-кілометрового фронту. Їм досі не вистачає авіації, а наступні дії поступово перериватимуться через погіршення погоди.

Росіяни, ймовірно, розпочнуть ще одну кампанію зі знищення енергетичної інфраструктури України. Про це повідомляєCNN. Хоча це було відомо всім. Оборонний бюджет наступного року в окупантів буде на 70% вищим, ніж у поточному році. Вони готові до тривалої війни. Але наші захисники теж адаптуються спочатку невдалого контрнаступу.

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Як стверджували Франц-Штефан Гаді та Майкл Кофман у The Economist, "здатність українських солдатів швидко освоювати західні технології призвела до помилкового оптимізму, що час, необхідний для розвитку згуртованих бойових підрозділів, можна скоротити".

Воїн ЗСУ, фото: Facebook
Воїн ЗСУ, фото: Facebook

Тепер нашим воїнам довелося повернутись до знайомого стилю ведення війни, використовуючи невеликі мобільні групи піхоти для випробування укріплених російських оборонних позицій.

Генерал Олександр Тарнавський заявив: "Ні ворог, ні ми в основному не використовуємо роти, батальйони або бригади, а штурмові загони. Групи по 10-15 чоловік".

Україна не готова ризикувати втратами, які б принесла амбітна механізована наступальна операція. Такий стиль ведення війни менше постраждає від бруду, ожеледиці та імли зимових місяців. Погода може бути серйозною перешкодою для наступу. Але, враховуючи, як воїни ЗСУ просуваються вперед, і що наступ переважно відбувається без використання техніки, Тарнавський не вважає, що це сильно вплине на цей етап контрнаступу.

Воїн ЗСУ, фото: Facebook
Воїн ЗСУ, фото: Facebook

Наші захисники використовують західну далекобійну артилерію як на півдні, так і на сході. Можна помітити різке збільшення кількості ракетних ударів і атак дронами російськими військовими вузлами: командними центрами, постачанням палива і боєприпасами, транспортними вузлами.

Крим став постійною мішенню – мета полягає в тому, щоб порушити російські лінії постачання та послабити Чорноморський флот.

Такі атаки, швидше за все, продовжуватимуться і посиляться, оскільки зимова погода ще більше ускладнить прогрес на землі. Високопрофільні операції, як проти суднобудівної верфі Севастополя та штаб-квартири Чорноморського флоту, є і підйомом бойового духу, і нагадуванням союзникам України, що досі настає.

Очікуване надходження німецьких ракет дальньої дії Taurus та американської тактичної ракетної системи сухопутних військ (ATACMS) посилить зосередженість України на знищенні російської інфраструктури (хоч і не за межами української території). Останніми місяцями українські сили зосереджувалися на деградації російської системи ППО.

Якщо, як очікується, Україна отримає ATACMS з кількома бойовими частинами, вона зможе завдати набагато більших збитків віддаленим російським цілям, таким як авіабази.

Голова розвідки міноборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив: "Боротьба з російською авіацією за допомогою систем ППО дуже затратна та неефективна. Авіацію слід знищувати на аеродромах".

Нагадаємо, роками житимемо в розрусі? Експерт поділився, скільки відновлюватимуть Україну після перемоги: "Неможливо"

Як повідомляв "Знай.ua", окупанти в паніці на Запорізькому напрямку, ВСУ вже готуються до прориву: що відбувається

Знай.ua писав, путіну вже не потрібні українські території, все стало складніше: "Його збуджує..."