Вже минув тиждень із моменту, як росіяни підірвали Каховську ГЕС і тим самим спровокували екоцид.

Десятки людей та тварин загинули під водою, хтось досі змушений спати на дахах, бо вода надто повільно відступає. Зараз робиться все можливе, щоб допомогти максимальній кількості людей — продуктами, підтримкою, евакуацією... проте це стосується виключно правого берега Дніпра. А ось до Лівого дуже складно дістатися, бо там досі сидять окупанти.

Херсощина після вибуху ГЕС. Фото: скрін youtube
Херсощина після вибуху ГЕС. Фото: скрін youtube

"Моя бабуся в Голій Пристані вже третю ніч чекає на допомогу. З тілом померлого дідуся. А ще собака. З їжі – один тільки цукор. За нею ніби виїжджали, але їм ліньки було знайти будинок – сказали, йдіть. самі до нас", - йдеться в одному із повідомлень, які публікуються у волонтерських чатах.

Дуже багато прохань про допомогу — ні їжі, ні води... кількість загиблих на окупованих територіях не повідомляється, оскільки їхня кількість залишається загадкою.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

В Олешках, наприклад, у "заручниках" опинилися 600 людей, бо росіяни заборонили в'їжджати та виїжджати із міста. Хоча одному волонтеру таки вдалося туди пробратися.

Окупанти підірвали Каховську ГЕС, скріншот
Окупанти підірвали Каховську ГЕС, скріншот

В одному з Telegram-каналів адміністратором працює переселенка із Херсона Олена. Вона організовує допомогу населеному пункту Олешки.

Коли дізналася про ситуацію на лівому березі, де люди опинилися в пастці оккупантів, де матері тримають немовлят на руках, сидячи на дахах будинків без надії на порятунок, а про стан людей взагалі нічого не відомо - вона не могла залишатися осторонь.

Вони встановили зв'язок із місцевими жителями на лівому березі, які мають човни і готові допомогти. Ярослав сам оплачував паливо.

Місцеві жителі на човнах, ризикуючи своїм життям, коли їх ще пропускали, намагалися вивозити людей у ​​незатоплену частину Херсонської області чи навіть до окупованого Криму.

Нагадаємо, українців просять екстрено знизити споживання води через руйнування Каховської ГЕС: "Це має зробити кожен"

Як повідомляв "Знай.uа", цілі села пішли під воду через підрив Каховської ГЕС: чи отримають українці компенсацію за шкоду житлу

Знай.uа писав, влітку залишимося без світла? Українців попередили про наслідки руйнування Каховської ГЕС