На росії посадили до СІЗО вже четвертого вченого-фізика, троє з них за збігом були з Інституту теоретичної та прикладної механіки, який займається розробками гіперзвукових ракет. У "Лефортово" сидить навіть директор.

У російському Новосибірську затримали вже четвертого фізика за звинуваченням у держзраді, це стало відомо з відкритого листа, який 16 травня опублікували їхні колеги. Про це пише Телеграф.

Ракета Кинджал. Фото: Youtube
Ракета Кинджал. Фото: Youtube

Арешт вчених

Минулого літа арештували трьох новосибірських учених: 54 річного Дмитра Колкера, який помер в СІЗО "Лефортово", 76-річного фізика Анатолія Маслова, 56-річного директора Інституту теоретичної та прикладної механіки ім. Християновича Сибірського відділення РАН, Олександра Шиплюка. Четвоертого вченого фізика, Валерія Звегінцева, затримали зараз. Він — засновник лабораторії "Аерогазодинаміка великих швидкостей" сибірського Інституту.

В кремлі на лист колег звинувачених відреагували досить цинічно, порадивши чекати рішення "справедливого російського суду".

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Вчених саджають у в'язницю. Фото: звідео
Вчених саджають у в'язницю. Фото: звідео

Дослідження, якими займається інститут — вузькоспеціалізовані. Арештовані ж — фахівці з аеродинаміки, які свого часу працювали над розробкою гіперзвукової ракети.

Брехня про "Кинджал"

Деякі блогери вже називають супер-пупер гіперзвукові ракети — вигадкою, або підробкою. Військкор Bild Репке вчора також зробив припущення, що швидкість польоту ракет "Кинджал" удвічі менша за заявлену.

Шпіонаж

Існує й друга версія — шпіонаж на Китай. За словами сина померлого від раку Дмитра Колкера, причиною арешту батька стало те, що той нібито передавав Китаю дані, які містять державну таємницю, передає Insider.

Параноя путіна

Параноя путіна теж могла бути причиною хвилі арештів науковців у росії. Крім заарештованих, останніми роками в держзраді звинувачувалися й інші російські вчені.

Нагадаємо, ми писали, що українці знайшли Patriot, який "знищила" рф: згоріло цілих два яруси.

Як повідомляв "Знай.ua" російська гіперзвукова ракета впала на "своїх": Кремль залякував, що її нічим не зупинити.

Також "Знай.ua" інформував російські окупанти "на нервах" через контрнаступ ЗСУ: шукають партизанів і воюють один з одним.