Юрист Костянтин Гритчин спробував відповісти на питання як діяти особі з інвалідністю, яка отримала повістку, але не бажає служити.

Згідно з чинним українським законодавством, особи з інвалідністю третьої групи не підлягають призову на військову службу під час військового стану та спільної мобілізації, за винятком тих, хто самостійно виявив бажання бути залученим до Збройних Сил або інших військових формувань країни.

Вручення повістки, скріншот із відео
Вручення повістки, скріншот із відео

"Я інвалід 3 групи з дитинства. Гострота зору на лівому оці - менше 0,1, на правому оці маю далекозорість. У 2014 році пройшов МСЕК і отримав інвалідність 3 групи довічно. Чи можуть мене мобілізувати без мого бажання, як обмежено придатного?", - запитує українець.

Якщо особі з інвалідністю все ж таки вручили повістку, їй потрібно надати заяву про відстрочку та підтвердження своєї інвалідності. Для цього можна використати довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії, посвідчення, пенсійне посвідчення, посвідчення про призначення соціальної допомоги чи довідки для пільг особами з інвалідністю.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття
Показати ще

Заяву слід надрукувати у двох примірниках та підписати обидва. Після чого документи передаються до канцелярії військкомату з проханням поставити відмітку про отримання повістки та її реєстраційний номер. Розгляд заяви триватиме не більше ніж 30 днів.

Людина з інвалідністю, скріншот: b2bconsult.ua
Людина з інвалідністю, скріншот: b2bconsult.ua

Нагадаємо, загальна мобілізація в Україні: кого не оголосять у розшук при переїзді в інше місто

Як повідомляв "Знай.ua", адвокат нагадав, що буде якщо надурити військкомат "гіпсом" або "туберкульозом": "Відправлять на..."

Знай.ua писав, українців з "білими квитками" можуть забрати на війну: кого стосується