Повномасштабна війна проти РФ триває вже понад 330 днів, українським захисникам за 11 місяців вдалося ліквідувати близько 120 тисяч російських окупантів, не враховуючи поранених та померлих у лікарнях.

Іноді варто повернутись у минуле, щоб згадати про колишні подвиги... наприклад, як про українських миротворців, історію яких довго замовчували. Адже 79 військовослужбовцям вдалося врятувати життя тисячам боснійців.

Українські військовослужбовці, скріншот: Youtube
Українські військовослужбовці, скріншот: Youtube

Це сталося тоді, коли на карті Європи була Югославія. Як частина вас може пам'ятати, серби вбили 8 тисяч боснійських мусульман, що згодом було названо трагедією в Сребрениці. Наступними на черзі були мешканці міста Жепа.

"Але там вбивцям завадили українські миротворці! Два тижні всього 79 воїнів ЗСУ захищали місто, яке атакувало дві тисячі сербів! Тому сербському генералу Младичу довелося просити в українців про переговори", - йдеться у відео.

Популярні новини зараз
Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень
Показати ще

Український військовослужбовець, фото: пресслужба ОП
Український військовослужбовець, фото: пресслужба ОП

Наш командир Микола Верхогляд тоді пішов на переговори без зброї та бронежилету, провівши у розмові із сербами два дні. У результаті вони погодилися надати жителям Жепи зелений коридор, що дозволило врятувати від 5 до 10 тисяч мусульман.

Микола Верхогляд помер у Києві, 30 травня 2021 року, від тяжкої форми коронавірусу (COVID-19).

@shotam.info

Цей подвиг українських миротворців довго замовчували! 79 українських захисників урятували життя тисячам боснійців! Це сталося під час війни в тодішній Югославії. Після трагедії в Сребрениці, де серби вбили 8 000 боснійських мусульман, наступними мали стати жителі міста Жепа. Але там на заваді вбивцям стали українські миротворці! Два тижні всього 79 воїнів ЗСУ боронили місто, яке атакували дві тисячі сербів! Через це сербському генералові Младичу довелося просити в українців про переговори. Наш командир Верхогляд пішов на перемови без зброї та бронежилета: дві доби гарячих словесних баталій – і серби погодилися надати жителям Жепи зелений коридор. Так від 5 000 до 10 000 мусульман були врятовані! Але наших хлопців попросили про це не розповідати, бо сербів підтримувала росія! А з нею Україна тоді, на жаль, мала тісні відносини. Втім, тепер ми робимо все можливе, аби про звитягу українських миротворців знало якомога більше людей! #миротворці #младич #порятунок #історіяукраїни #захисникиукраїни🙏🇺🇦 #захисникиукраїни🇺🇦україна #добріновини #історіяукраїни🇺🇦🇺🇦 #військові #героїзсу #героїукраїни🇺🇦 #геройукраїнипосмертно #героїукраїни💙💛💙💛

♬ Emotional Cinematic Sad Violin and Piano - ISAo

Нагадаємо, чоловік Насті Каменських Потап показав тяжку втрату України в боях за Бахмут: "Міг не йти..."

Як повідомляв "Знай.ua", батько загиблого захисника закупив для ЗСУ машини, поки окупантів обмінюють на "Лади"

Знай.ua писав, зарплати українським військовим у 2023 році: чи чекати підвищення і як розподілять оборонний бюджет