Минуло майже десять місяців повномасштабної війни в Україні, одна США так і не відправили досі жодної зброї по лендлізу. Однак, приводів для переживання точно немає.

Про це повідомив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у коментарі для порталу hromadske.

Справа в тому, що Білий Дім все ще не вдавався до процедури лендлізу, хоча це мало розпочатися ще наприкінці вересня. Причина у тому, щоб заощадити український бюджет у майбутньому.

Пентагон
Пентагон

Поки що зброя передається за іншими програмами і тим самим гроші України залишаються на місці. Тобто нічого з переданого зараз не потрібно буде повертатися.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Суть лендлізу вкрай проста - США передають техніку та зброю в оренду або в умовах лізингу. Але тут є свої нюанси.

Джо Байден, фото: скріншот з відео
Джо Байден, фото: скріншот з відео

Перевага цього інструменту – швидкість прийняття Адміністрацією США рішень щодо спрощеної процедури без зайвої бюрократії та необхідності голосувань щодо кожного пакету допомоги Україні в Конгресі США. Нестача – обсяги постачання американської зброї в рамках лендлізу безпосередньо залежать від фінансових можливостей України. Олег Ніколенко

На цьому етапі війни військова допомога надається за рахунок федерального бюджету США, і там чудово розуміють всю важливість подальшої боротьби України.

Все це на безоплатній основі, на відміну від лендлізу, що не може не тішити.

"США вдалося мобілізувати надання Україні з боку членів НАТО та інших партнерів зброї вартістю 40 мільярдів доларів", – наголосив Ніколенко. При цьому майже половина надійшла саме їх США.

поставки західного озброєння до України
поставки західного озброєння до України

Нагадаємо, що удари ЗСУ по Москві: Гіркін передбачив, коли приготуватися жителям Росії

Раніше повідомлялося, що в Україні ліквідували головного героя російського фільму "Ванька": грав там розвідника "TikTok військ" і поїхав добровільно воювати

Також у Молдові розпочали підготовку до війни з росією: сумнівів у вторгненні вже немає