У Верховній Раді прийняли закон, що дозволяє перевірити військовослужбовця на алкогольне або наркотичне сп'яніння.

Закон №8271 "Про внесення змін до Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці" уже направлено на підпис президентові.

ЗСУ. Фото: Youtube
ЗСУ. Фото: Youtube

Українці відреагували досить сумбурно на впровадження таких правил, але у Міноборони запевняють, що це ініціатива самого ЗСУ, для збереження здоров'я та життя військових.

Цей документ передбачає перевірку військовослужбовців у разі, якщо є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Під перевірку підпадають:

  • військовозобов'язані та резервісти під час зборів;
  • військовослужбовці.

Огляд на алкогольне, наркотичне чи інше сп'яніння може проводитись лише посадовою особою, уповноваженою на те начальником органу управління Військової служби правопорядку ЗСУ або командиром (начальником) військової частини чи іншого військового формування, а також правоохоронного органу спеціального призначення у разі знаходження військових у частині або під час виконання військових обов'язків.

У разі незгоди на проведення огляду стану алкогольного, наркотичного чи іншого або у разі незгоди з його результатами огляд проводиться у закладах охорони здоров'я. Список закладів охорони здоров'я, яким надається право проведення огляду особи, затверджується управліннями охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій. Огляд в інших закладах забороняється.

Відповідальність:

  • для солдатів та офіцерів - штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт із утриманням на гауптвахті на строк до семи діб.
  • для командирів, які не усунули військового, який перебуває у стані сп'яніння, - штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт із утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.

Нагадаємо, ми писали, що кремлівський клоун Пригожин приїхав до Луганська заради полоненого священика МП, піар вдався: "Якщо Богу буде важко".

Як повідомляв "Знай.ua" росіяни вирішили поборотися за свою мову і зганьбилися навіть з цим.

Також "Знай.ua" інформував, Валерій Залужний попередив про новий наступ на Київ: не відмовилися від головної мети.