Український Харків находиться під постіними обстрілами. Найбільший район - Салтівка - став просто руїнами Але ще о всіх цих подій в місті був ведучий Олександр Педан, яеий встиг зняти, яки місто було до спроб "звільнення", а нашими словами - війни.

Зруйновані спорткомплекс і корпус економічного факультету та Каразінської бізнес-школи, пошкодженні університетська клініка, корпус Центральної наукової бібліотеки та музею природи, виведені з експлуатації студентські гуртожитки - це далеко не весь перелік шкоди, яку росія завдала під час війни з Україною. Та найбільшою втратою в університеті Каразіна вважають загибель їхніх викладачів, студентів і випускників. Загалом було вбито більше двадцяти осіб як серед мирного населення, так і військовослужбовців.

ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу
ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу

"Мені боляче спостерігати за масштабами руйнувань університету Каразіна, бо я запам’ятав його зовсім іншим, - розповідає телеведучий Олександр Педан. - Ми побували у Харкові за кілька місяців до війни - знімали освітний тревел-проєкт “УніверCheck”. Виш здивував нас своїми масштабами - величезний головний корпус у самому центрі міста, ще кілька корпусів в інших районах. Багато спеціальностей - від поширених до рідкісних, як астрономія. Тож я б дуже хотів, аби українські абітурієнти підтримали університет Каразіна своїми заявками”.

Попри напружену та небезпечну ситуацію в Харкові, зупиняти роботу виш не планує і готується до цьогорічної вступної кампанії. Кажуть, наражати на небезпеку ані студентів, ані викладачів з адміністрацією не будуть. Тож відповідно до ситуації прийматимуть рішення про очне навчання.

Популярні новини зараз
Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу
ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу

"Освіта попри війну" - такий девіз університету в нинішніх умовах. Якщо брати в абсолютному еквіваленті, то Каразінський університет постраждав найбільше за інших. Але ми тримаємося, не припинили своєї діяльності та не були евакуйовані, а університетська спільнота налаштована на перемогу і докладає всі можливі зусилля для того, щоби виш працював, навчав, проводив наукові дослідження та відновлювався”, - кажуть в адміністрації університету.

Загалом, за попередніми підрахунками, університету нанесено збитків на суму 100 млн євро. Виш навіть запустив кампанію “Help Karazin University” зі збором пожертвувань для допомоги постраждалим студентам, викладачам і працівникам, а також для відновлення пошкодженої інфраструктури університету.

ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу
ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу

"На початку війни ми з командою сумнівалися, чи видавати проєкт “УніверCheck”. Ми запитували себе, чи захоче молодь вступати в Україні, чи буде така змога загалом, наскільки актуальним буде контент, який відзняли ще до війни? Зараз я переконуюся, що було правильним видавати “УніверCheck”. Молодь має право на освіту і, попри війну, не повинна відкидати варіанту вступати в Україні. Оскільки всі виші працюють. А ми з командою чесно показуємо їхні сильні та слабкі сторони. Окрім того, ми фактично показуємо унікальні кадри з харківського екопарку, який на момент нашого приїду тільки відкрили. Зараз же він знаходиться у напівзруйнованому стані через постійні обстріли”, - ділиться Олександр Педан.

Олександр Педан з донькою Лєрою. Фото: пресслужба Нового каналу
Олександр Педан з донькою Лєрою. Фото: пресслужба Нового каналу

Харків’яни та студенти університету Каразіна уже схвально оцінили і подякували за випуск.

"... Місцями через кадри руйнувань було морально важко дивитись. Дякую!"

ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу
ХНУ ім. Каразіна, фото: пресслужба Нового каналу

"Дуже боляче дивитися на ті місця, де ти була така щаслива всього кілька місяців тому. Дякую Вам, дивлюся і згадую одні з найкращих днів у житті".